Terug naar het overzicht

Pimp Your Portiek: leerling-schilders aan de slag

31 juli 2023 /

Nog een laatste muur sauzen en wat tape weghalen, en dan is het portiek van de flat aan de Lichtenbergweg fris en helder. En de schilders in opleiding bij Bouw MeesterSchilders hebben weer wat bijgeleerd voor hun toekomst. Een mooi project voor de schilders én voor Staedion en de huurders. Bekijk het artikel ook op de website van Staedion!

Rein (bijna 18) doet het graag, schilderen. “Het geeft me rust. Iets mooi maken, maakt me blij. Deze muur was eerst van gele bakstenen, maar nu die wit is, lijkt de ruimte groter. Voordat ik met de opleiding voor schilder begon, heb ik timmeren geprobeerd. Maar kracht zetten met gereedschap was te zwaar. Dit vind ik echt fijn om te doen. Na dit eerste jaar ga ik erin door.”

Snuffelstage of verder leren
Met nog 6 andere jongeren heeft Rein aan de Lichtenbergweg zijn jaar afgesloten bij Bouw MeesterSchilders. Daarmee volgde hij het project Pimp Your Portiek. Willem is een van de begeleiders van de jongeren. Hij vertelt: “Voor dit project zoeken we eenvoudige klussen voor woningcorporaties, zoals in portieken de muren en kozijnen schilderen en vloeren coaten. Die klussen voeren we uit met leerlingen van verschillende niveaus. Veel van onze jongens bekijken eerst bij ons wat het vak inhoudt. Die doen een soort snuffelstage. Een aantal gaat erin verder. Via dit project zijn er al 3 jongens bij ons in vaste dienst gekomen.”

Zak drop
Leren schilderen is meer dan leren omgaan met verf en een kwast, weet Willem. “Het gaat ook om op tijd komen op je werk en je werkplek netjes houden. Dat moeten gewoontes worden. En omdat we in portieken werken, komen er regelmatig huurders langs. Dan is het belangrijk om te groeten en soms even te helpen. Laatst brachten een paar jongens voor een mevrouw boodschappen naar boven, en ze kwamen blij terug met een zak drop.”

Goede houding
Leerling-schilder Zahir is ook enthousiast. “Het is een leuk project en ik heb veel dingen geleerd die ik nog niet wist. Zoals van boven naar beneden werken, en randen afplakken.” Schilder Vladimir is er goed in om ze dat bij te brengen. “Ik leer ze bijvoorbeeld ook een goede houding aan, waarmee ze hun rug kunnen sparen. Zo kun je dit werk jarenlang doen.”

Verantwoordelijk
Maar Vladimir brengt ze nog veel meer bij. “Ik kom uit Curaçao en maakte daar als jongen een moeilijke situatie mee. Toen ik in Nederland kwam, moest ik op zoek naar mezelf. Ik ging naar een schilderopleiding en volgde de kappersschool, maar vond mijn draai niet. Toen ik het boek ‘Denk groot & word rijk’ van Hill las, besefte dat ik zelf verantwoordelijk was voor mijn leven. Toen heb ik het schilderen weer opgepakt. Via het uitzendbureau kwam ik bij Bouw MeesterSchilders en nu begeleid ik samen met Willem al 3 jaar deze jongeren.”

Leren voor het leven
Vladimir weet de jongens te motiveren. “Ik wil ze helpen om iets op te bouwen. Een voorbeeld. Een van de jongens kleedde zich meteen na werk om in dure merkkleding. Ik stelde voor dat hij zijn werkkleding aan zou houden in de tram. Vervolgens bood iemand op het station hem een klus aan. Zo zie je maar. Sommige jongens willen bijvoorbeeld een Golf, maar in een Golf kun je niet koken. Status zegt niks. Maar ik snap die jongens wel, en ik wil ze dingen leren voor het leven. Ook wil ik iets terugdoen voor Nederland, waar ik kansen heb gekregen. En ik vind het mooi als ze straks langs de Lichtenbergweg komen en dan denken: kijk, dat heb ík geschilderd.”

Opdrachtgever